Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Moi, kiva nähdä!"

Tiistai 2.7.2019 - -Esko Erkkilä-

Valtioneuvosto järjestää parhaillaan ministerien kirjastokiertuetta, jossa ministerit tapaavat eri puolilla Suomea kansalaisia kirjastoissa.

 

 

Kiitokset mainiosta ideasta!

 

 

 

IMG_2300.JPG

 

 

Pirkanmaalla ministerien kirjastokiertue alkoi eilen Hämeenkyröstä, jonka kirjastossa liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin tapasi kansalaisia.

 

 

Olin mukana Hämeenkyrössä, sillä en lähtenyt Tampereelle ratikkakaaoksen keskelle, jossa ministeri tapasi kansalaisia parisen tuntia Hämeemkyrön tilaisuuden jälkeen.

 

 

IMG_2307.JPG

 

 

Hämeenkyrön tilaisuuteen minizterin virallisena vastaanottajana toimi kunnanjohtaja Antero Alenius, mutta minua lämmitti, kun kätellessämme ministeri totesi: ”Moi, kiva nähdä!”

 

 *******************

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana aikoinaan toimiessani olin järjestämässä lukuisia vaalitilaisuuksia ehdokkaille.

 

 

Tapanani oli pyytää Keskustan teltalle mikrofonin ääreen myös muiden puolueiden ehdokkaita ja muutaman kerran pyysin myös nykyistä liikenne- ja viestintäministeriä tuomaan tervehdyksensä toriyleisölle Keskustan äänentoistolaitteiden kautta.

 

 

Muistan oikein hyvin, kun SDP:n Pia Viitasen ollessa ministerinä, pyysin myös häntä kertomaan tervehdyksensä toriyleisölle Keskustan mikrofonin kautta. Ministeri Viitanen totesi, että eipä olekaan koskaan aiemmin puhunut Keskustan tilaisuudessa!

 

 ********

 

IMG_2323.JPG

 

 

Lämmitti, kun liikenne- ja viestintäministeri Marin totesi ajankohtaisista raidehankkeista, että päärata on "Koko Suomen raiteet" ja mainitsi hyötyjinä mm. Seinäjoen, Jyväskylän, Oulun sekä Satakunnan.

 

 

 

IMG_2326.JPG

 

 

"Pääradan hyötysuhde on paras" - kannatan ministerin linjausta myös Tampereelta pohjoiseen, sillä rata on mökkitonttini naapuri. Aikoinaan on tehty metsiemme kohdalla niin laajat pakkolunastukset, että vaikka Viljakkalan Majajärven kohdalle rakennettaisiin kolmekin raidetta, niin uusia pakkolunastuksia ei kohdallani tarvita.

 

 

 

IMG_2329.JPG

 

 

Kansanedustajista Hämeenkyrössä oli paikalla ainoastaan Arto Pirttilahti, joka käyttikin tilaisuudessa hyvän ja taustoittavan puheenvuoron.

 

 

Huomaatte, että ministeri osasi arvostaa Arto Pirttilahden puheenvuoroa!

 

 

 

IMG_2332.JPG

 

 

Kiitokset myös Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Aleniukselle hyvästä kommenttipuheenvuorosta!

 

 

 

Olen tyytyväinen, että tuli mentyä Hämeenkyröön kuulemaan ministeri Marinin linjauksia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ministerien kirjastokierros, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, Sanna Marin, kansanedustaja Arto Pirttilahti, Arto Pirttilahti, kunnanjohtaja Antero Alenius, Antero Alenius, kunnanjohtaja Antero Alenius, Hämeenkyrön kirjasto,

Miksi SDP ei päästänyt Antti Rinnettä television ykkösohjelmaan?

Tiistai 16.4.2019 - -Esko Erkkilä-

SDP sai sunnuntaina 14.4.2029 järjestetyissä eduskuntavaaleissa niukan vaalivoiton Suomen suurimmaksi puolueeksi.

 

 

Perussuomalaiset päätyivät kakkoseksi, Kokoomus kolmanneksi ja Keskusta neljänneksi.

 

 

Nyt alkavat hallitusneuvottelut ja vakiintuneen koreografian mukaan hallitusneuvottelujen alkuvetäjänä toimii vaalivoittajapuolueen puheenjohtaja.

 

 

Eilisillan televisiolähetyksessä piti olla vastakkain SDP:n Antti Rinne ja Perussuomalaisten Jussi Halla-aho – piti ja piti, mutta ”aikataulusyistä” SDP:tä edustikin SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

 

 

”Aikataulusyyt” ymmärtää jokainen, joka katseli televisiosta Antti Rinteen esiintymistä omiensa joukoissa vaali-iltana eli sunnuntaina 14.4.2019.

 

 

Arvostan Antti Rinnettä, sillä hän koki taannoisella Espanjan lomamatkallaan vaikean sairauden ja kuntoutui niinkin hyväksi, että pystyi vaali-iltana latelemaan televisiolähetyksessä joitain latteuksia SDP:n ”vaalimenestyksestä”!

 

 

Meneekö koreografia jatkossa siten, että Sanna Marin vetää hallitusneuvottelut ja tuleeko hänestä ensimmäinen tamperelainen pääministeri?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antti Rinne, Sanna Marin, hallitusneuvottelut, Jussi Halla-aho,

Rautatieyhteydet Tampereelta Helsinkiin

Perjantai 8.2.2019 - -Esko Erkkilä-

Sanna Marinin äänestyssekoilu Tampereen kaupunginvaltuustossa ja siitä huolimatta hänen esiintymisensä ensimmäisenä allekirjoittajana SDP:n tekemässä välikysymyksessä ovat merkittäviä seikkoja nekin, mutta ne ovat kuitenkin lillukanvarsia, kun tarkastellaan mm. Tampereen rautatieyhteyksiä Helsingin suuntaan.

 

 

En sorru siihen populistiseen keskusteluun, jota käydään julkisuudessa termistä ”tunnin juna Helsinkiin”, kun henkilöjunien todetaan olevan vähintään tunnin myöhässä Tampereen ja Helsingin välillä.

 

 

Pääministeri Juha Sipilän sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin vauhdittamina Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit aloittavat valmistelut osallistumisesta pääradan kehittämiseen tähtäävään Suomirata-hankeyhtiöön.

 

 

Suomirata mahdollistaa aikanaan suoran nopean yhteyden Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille, suoran kaukojunayhteyden pääradalta lentoasemalle ja noin tunnin junayhteyden Tampereen ja Helsingin välille.

 

 

Suomirata hyödyttää laajasti raideliikenteen kehittymismahdollisuuksia ja koko Suomea.

 

 

*****************

 

 

Hankkeen toteuttaminen merkitsee nykyisillä liikennemäärillä n. viiden miljoonan Tampereen ja Helsingin välillä vuosittain liikkuvan kansalaisen liikkumisen parantamista.

 

 

Valitettavasti tähänkin hankkeeseen sisältyy poliittisia lehmänkauppoja, sillä samassa yhteydessä linjattiin tunnin junan saamista Helsingin ja Turun välille, vaikka sillä rataosuudella käyttäjiä on vain 1,5 miljoonaa henkilöä vuodessa eli vajaat kolmasosa Tampereen ja Helsingin välillä liikkuvista!

 

 

Myös itäisen Suomen raideliikenteeseen panostetaan, mutta ainakin nyt aluksi pääradan itäpuolella on menossa paikkakuntien väliset ”jäsentenväliset”, että mistä lopulta tämä rautatien itäinen haara kulkisi.

 

 

Jotain tarttis piankin tehdä Tampereen ja Helsingin raideyhteyksien parantamiseksi!

 

Tämä toiveeni on taas kerran ajankohtainen, sillä olen runsaan kuukauden kuluttua lähdössä lomamatkalle etelään ja se on varmaa, että menen Helsinki-Vantaan lentokentälle paunulaisella, sillä ei luota pätkääkään VR:n palvelukykyyn!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rautatieyhteydet Tampereelta Helsinkiin, Sanna Marin, Sanna Marinin äänestyssekoilut, tunnin juna Tampereelta Helsinkiin, poliittiset lehmänkaupat, tunnin juna Helsingistä Turkuun,

Poliitikot ovat kiitollisia kohteita valokuvaajalle!

Perjantai 24.4.2015 - -Esko Erkkilä-

Yleensä liikun melkein kaikkialla kameran kanssa ja kuvaan kohdalleni sattuneita mielenkiintoisia kohteita.

 

 

Käydyn eduskuntavaalikampanjan aikana valokuvauskohteista ei ollut pulaa, sillä kaikki poliitikot puoluekannasta riippumatta ovat hyvin suosiollisia, kun huomaavat, että heitä valokuvataan.

 

 

Poliitikkojen suosiollisuus kuvaajaa kohtaan asettaa luonnollisesti kuvaajalla velvoitteen, että kuvaa ei saa väärinkäyttää vaan se pitää julkaista arvokkaasti.

 

 

Seuraavassa kuvakimara niistä henkilöistä, jotka sattuivat kamerani eteen vaalikampanjan aikana ja jotka sitten myös tulivat valituiksi kansanedustajiksi.

 

 

Mukana on eri vaalipiiristä valittuja kansanedustajia, mutta yhteistä heille on se, että kaikki valokuvat on otettu Tampereella!

 

Kuvasarjan aluksi tapaamani puoluejohtajat, mutta sen jälkeen kuvat ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä:

 

 

 

 

ed1

 

 

Juha Sipilä, Keskusta

 

 

 

 

ed2

 

 

Timo Soini, Perussuomalaiset

 

 

 

 

ed3

 

 

Pääsin samaan kuvaan Alexander Stubb´n kanssa Keskustorilla

 

 

 

 

ed4

 

 

Antti Rinne, SDP

 

 

 

 

ed5

 

 

Antti Kaikkonen, Keskusta

 

 

 

 

ed6

 

 

Arto Pirttilahti, Keskusta

 

 

 

 

ed7

 

 

Myös Paavo Väyrysen kanssa pääsin samaan kuvaan

 

 

 

 

ed8

 

 

Mikko Alatalo, Keskusta

 

 

 

 

ed9

 

 

Juha Rehula, Keskusta

 

 

 

 

ed10

 

 

Sari Tanus, Kristillisdemokraatit

 

 

 

 

ed11

 

 

Pauli Kiuru, Kokoomus

 

 

 

 

ed12

 

 

Harri Jaskari, Kokoomus

 

 

 

 

ed13

 

 

Sanna Marin, SDP

 

 

 

 

ed14

 

 

Martti Mölsä, Perussuomalaiset ja Lea Mäkipää, Perussuomalaiset

 

 

 

 

ed15

 

 

Olli-Poika Parviainen, Vihreät

 

 

 

 

ed16

 

 

Satu Hassi, Vihreät

 

 

 

 

ed17

 

 

Anna Kontula, Vasemmistoliitto

 

 

 

 

ed18

 

 

Sofia Vikman, Kokoomus

 

 

 

 

ed19

 

 

Pertti Hakanen, Keskusta

 

 

 

 

ed20

 

 

Arto Satonen, Kokoomus

 

 

 

 

ed21

 

 

Pia Viitanen, SDP ja Ilmari Nurminen, SDP

 

 

 

Kiitokset vielä kerran kaikille kansanedustajiksi valituille, että suhtauduitte myötäsukaisesti kuvauksiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan kansanedustajat 2015, Juha Sepilä, Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Pertti Hakanen, Paavo Väyrynen, Kimmo Tiilikainen, Satu Hassi, Sari Tanus, Sofia Vikman, Sanna Marin, Pauli Kiuru, Antti Kaikkonen,

Aamulehden vaalipanelistit olivat Valkeakoskella yksimielisiä yhdestä asiasta: "Pisara-rata on tarpeeton"

Torstai 19.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti ja Valkeakosken Sanomat järjestivät yhteisen vaalipaneelin eduskuntapuolueiden edustajille Valkeakoskella tiistaina 17.3.2015.

 

 

Matka Valkeakoskelle meiltä on lyhyt ja kun kalenterissani oli vapaata, osallistuin yleisönä energia- ja ympäristökysymyksillä teemoitettuun tilaisuuteen.

 

 

Vaalipaneelin juonsivat…

 

 

valkea1

 

 
…Valkeakosken Sanomien päätoimittaja Simo Husso ja…

 

 

 

 

valkea2

 

 

…Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen.

 

 

 

 

Keskityn tässä jutussani eräiden teemojen osalta mielenkiintoisimpien puheenvuorojen käsittelyyn.

 

 

 

Miten Suomi parantaisi asemiaan uudistuvan energian käytön investointimaana?

 

 

 

 

valkea3

 

 

SDP:n Sanna Marin peräsi, että rakennukset pitäisi rakentaa energiatehokkaiksi. Hän mainitsi esimerkkinä Tampereelle rakennetun tornihotellin, joka olisi pitänyt pinnoittaa aurinkopaneeleilla, jotta rakennus olisi ollut energialtaan omavarainen.

Sannan kanssa on tässä asiassa helppoa olla samaa mieltä!

 

 

 

 

valkea4

 

 

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Juha Kuisma piti fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristämistä tarkoituksenmukaisimpana ja tehokkaimpana keinona parantaa Suomen asemaa.

Tämä sama asia oli yleisökysymyksenä ja päädyin samalla kannalle kuin Kuisma!

 

 

Kuisma moitti nykyistä hallitusta pitkäjänteisyyden puutteesta energia-asioissa. Hallitus ajoi hakkeen markkinoilta ja tilalle tuli kivihiili.

 

 

Juha Kuisma totesi, että fossiilisten polttoaineiden käyttö merkitsee, että varastamme tulevaisuudelta.

 

 

Kuisma ehdotti puheenvuoronsa lopuksi kansallisen biotalousrahaston perustamista.

 

 

 

 

valkea5

 

 

Kokoomuksen Pauli Kiuru ja SDP:n Sanna Marin saivat aikaiseksi samanlaisen kiistan, kuin näillä puolueilla on myös valtakunnan tasolla.

 

 

Sanna Marin väitti, että Suomella ei ole energiapolitiikkaa ja Pauli Kiuru kumosi tämän väitteen jyrkästi: ”Suomella on hyvinkin selvä strategia!”

 

 **********************

 

 

Arvata saattoi, että Pyhäjoelle suunniteltu Fennovoiman ydinvoimala kirvoitti panelistien kielet.

 

 

 

 

valkea6

 

 

Vihreiden Juhana Suoniemi väitti, että kunnat tukevat Fennovoimaa.

 

 

Kokoomuksen Pauli Kiuru selvensi ja oikaisi Suonniemeä aivan oikein kun totesi, että kuntien energiayhtiöt ovat siellä osakkaina markkinalähtöisesti!

 

 

 

Illan viimeinen aihe: "Mistä leikkaisit, jos olisi pakko?"

valkea7

 

 

Perussuomalaisten Martti Mölsä olisi valmis leikkaamaan suurten yritysten yritystuista sekä puolittamaan kehitysapuun suunnatut rahat.

 

 

 

 

Paneeliin osallistuivat myös…

 

 

 

valkea8

 

 

…Vasemmistoliiton Katja Kotalampi…

 

 

 

 

valkea9

 

 

…sekä Kristillisdemokraattien Sauli Ahvenjärvi.

 

 

 

Palaan vielä tämän juttuni otsikkoon ja olen tyytyväinen, että kaikki panelistit ja heidän puolueensa tulivat tässäkin tilaisuudessa Keskustan linjoille, kun yhteistuumin totesivat, että Pisara-rata on tarpeeton!

 

  

Kiitokset järjestäjille mielenkiintoisen tilaisuuden järjestämisestä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Katja Kotalampi, Matti Mölsä, Pauli Kiuru, Sanna Marin, Juha Kuisma, Juhana Suoniemi, Sauli Ahvenjärvi,

Henkilösuhteet täytyy aina pitää kunnossa!

Tiistai 10.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Toimin liike-elämässä yli 40-vuotta ja eräs omaksumani oppi oli se, että henkilösuhteet pitää aina olla kunnossa myös kilpailijoihin.

 

 

Sain käytännössä kokea, että tämän päivän kilpailija oli suurin asiakkaani huomenna.

 

 

Liike-elämässä ei ole lainkaan tavatonta, että tämänpäiväinen kilpailijasi on huomenna esimiehesi!

 

 

Hyvät henkilösuhteet kilpailijapuolueiden edustajiin ovat tärkeitä myös politiikassa.

 

 

Aktiivisuus ja avoin suhtautuminen muiden puolueiden edustajiin on myös oman sanomasi etu.

 

 

 

Seuraavassa muutama valokuva tilanteista, joissa olen pyytänyt muiden puolueiden edustajia asettumaan kamerani linssin eteen – kuvat olen ottanut viime päivien aikana erilaisissa poliittisissa tilaisuuksissa.

 

 

 

 

poli1

 

 

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja SDP:n varapuheenjohtajan Sanna Marin´n tapasin lauantaina 7.3.2015 Tammelantorilla. Yleisesti veikataan, että Sanna Marin on SDP:n varmin läpimenijä huhtikuun eduskuntavaaleissa Pirkanmaalta.

 

 

 

 

poli2

 

 

Samassa toritilaisuudessa sain kamerani linssin eteen myös tamperelaisen kaupunginvaltuutettu Johanna Loukaskorven sekä Lempäälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult´n. Molemmat ovat SDP:n kansanedustajaehdokkaita huhtikuun eduskuntavaaleissa.

 

 

 

 

poli3

 

 

Atlantan olympialaisten hopeamitalipainija, ex-kansanedustaja ja nyt taas kansanedustajaehdokkaana oleva SDP:n Marko Asell jakoi Kansainvälisenä Naistenpäivänä 8.3.2015 ruusuja Tampereen Keskustorilla.

 

Keskustan kansanedustajaehdokkaat olivat samassa touhussa telttakatoksellamme ja kun Asell poikkesi kahvilla osastollamme, pyysin olympiahopeamitalistia sanomaan muutaman sanan äänestoistolaitteidemme välityksellä toriyleisölle. Marko teki työtä käskettyä!

 

 

 

 

poli4

 

 

Vaihdoin muutaman sanan Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman´n (vasemmalla) ja ex-kansanedustaja Irja Tulosen kanssa Tampereen yliopistolla torstaina 5.3.2015 sen tilaisuuden yhteydessä, jossa EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi EU:n 300 miljardin kasvupaketista.

 

 

Molemmat kokeneet poliitikot olivat valmiita pysähtymään hetkeksi kamerani eteen!

 

 

 

*********************

 

 

 

Arvostan kaikkia tässä jutussa esiintyviä SDP:n ja Kokoomuksen poliitikkoja ja kiitän heitä myötäsukaisuudesta Keskustan taustatoimijan suuntaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sanna Marin, Johanna Loukaskorpi, Tuula Petäkoski-Hult, Sofia Vikman, Irja Tulonen, Marko Asell,

Rievät tekivät kauppansa!

Sunnuntai 8.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Eilinen oli oikein mukava vaalitilaisuuspäivä, sillä sain olla apupoikana, kun Keskustan kansanedustaja Laila Koskela jakoi Tammelantorilla 200 aitoa tamperelaista rievää tamperelaisille.

 

 

 

 

laila1

 

 

Kansanedustaja Koskela oli hankkinut rievät Hakasen Leipomolta ja isä-Janne Hakanen (oikealla) sekä poika-Lassi Hakanen toivat Lailan maksaman rievälähetyksen sovittuna aikana Tammelantorille.

 

 

Hakasen Leipomo on yli 60-vuotias yritys Tampereella. Sillä on leipomon lisäksi seitsemän myymälää Tampereella ja lähikunnissa.

 

Kansanedustaja Laila Koskelan jakamat rievät olivat siis todellista lähiruokaa!

 

 

 

 

laila2

 

 

Saimme Laila Koskelan vaalitilaisuuden myötä uuden talkoolaisen riveihimme, sillä Francisca Vallin toimi kahvitarjoilun lisäksi täysillä myös esim. telttakatoksen purkamisessa tilaisuuden jälkeen.

 

 

On yleinen tilanne, että talkoolaisista ei vaalitilaisuuksissa ole ylitarjontaa – totesin tämän taas kerran, kun keskustelin osastomme vieressä sijainneen SDP:n telttakatoksen talkoolaisten kanssa.

 

 

Francesca Vallin ja vakitalkoolaisemme Johannes Jonov hoitivat Laila Koskelan vaalitilaisuudessa kahvitarjoilun!

 

 

 

 

laila3

 

 

Aamulehti oli tehnyt saman päivän lehteensä laajan jutun, jossa se veikkasi punamultahallituksen syntymistä.

 

 

Me keskustalaiset toteamme, että emme lähde ennakoimaan tai spekuloimaan vaalien jälkeistä hallituspohjaa, mutta se on todettava, että Keskustan ja SDP:n telttakatokset ja niiden talkoolaiset sekä ehdokkaat sopivat hyvin rinnakkaiseloon Tammelantorilla eilen.
 

 

 

 

laila4

 

 

Juttelin politiikasta Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin´n kanssa ja Sanna suostui myös kuvaan oman roll up´nsa vierellä.

 

 

Yleisesti veikataan, että Sanna Marin on varmin läpimenijä SDP:n Pirkanmaan ehdokkaista huhtikuun eduskuntavaaleissa!

 

 

 

 

laila5

 

 

SDP:n Pirkanmaan vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaat tamperelainen Johanna Loukaskorpi sekä Lempäälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult olivat myös valmiit valokuvaan, kun pyysin.

 

 

 

Henkilösuhteet pitää aina olla kunnossa, vaikka poliittisesti olemmekin eri henkilöiden kanssa joistain asioista eri mieltä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Laila Koskela, kansanedustaja Laila Koskela, Francisca Vallin, Johannes Jonov, Sanna Marin, Johanna Loukaskorpi, Tuula Petäkoski-Hult, punamulta,

Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa keskustalainen apulaispormestari pääsi miehen ikään!

Lauantai 21.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Hanhilahti täytti eilen 60-vuotta.

 

 

 

 

synttarit1

 

 

Hanhilahti aloitti merkkipäivänsä viettämisen eilen Tampereen Vanhalla kirjastotalolla, jossa ensimmäisiä onnittelijoita oli Keskustan Tampereen valtuustoryhmä.

 

 

Tampereella Keskustan valtuustoryhmän muodostavat kaupunginvaltuutetut, varavaltuutetut, kunnallisjärjestön puheenjohtaja sekä kunnallisjärjestön sihteeri.

 

 

Kunnallisjärjestön puheenjohtajana sai osallistua valtuustoryhmän onnittelukäyntiin – oikealta varavaltuutettu Matti Järvinen, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, kunnallisjärjstön sihteeri Titta Mattila sekä allekirjoittanut.

 

 

 

Olen työelämän aikana oppinut, että syntymäpäivätervehdyksessä pitää keskittyä päivänsankarin tulevaisuuskuvien maalailuun.

 

 

Lyhyessä onnittelupuheessani kiitinkin Timo Hanhilahtea siitä terhakkuudesta, jolla hän on viime viikkoina arvostellut Tampereen kaupungin hulvatonta menoa taloudenpidossa.

 

Totesin – Hanhilahti kun on Keskustan Pirkanmaan piirin kansanedustajaehdokas – että samaa terhakkuutta Timo tarvitsee Arkadianmäellä, kun hänet sinne huhtikuun 19. päivänä valitaan!

 

 

Puheeni henkilökohtaisessa osiossa muistelin niitä kahdenkeskisiä neuvotteluja, joiden tuloksena lähdin kunnallisvaaliehdokkaaksi vuoden 2008 kunnallisvaaleissa. Taival kunnalispolitiikassa on ollut mielenkiintoinen ja haastava – kiitokset siitä Timo-tuutorilleni!

 

 

 

 

 

synttarit2

 

 

Ennen meitä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja SDP:n toinen varapuheenjohtaja Sanna Marin sekä Tampereen kaupunginlakimies Jouko Aarnio toivat Timo Hanhilahdelle Tampereen kaupungin tervehdyksen.

 

 

**************

 

 

Pormestarijärjestelmä on Suomessa käytössä tyylipuhtaana versiona vain Tampereella ja Pirkkalassa.

 

 

Timo Hanhilahti toimi teknisen puolen apulaispormestarina koko valtuustokauden 2009 – 2012. 

 

 

Hän on vielä tänäänkin henkilö, joka on Suomessa hoitanut apulaispormestarin tehtävää pisimmän aikaa.  Sen lisäksi hän on keskustalaisista ainoa, joka on toiminut apulaispormestarina.

 

 

Toivottelen Timo Hanhilahdelle huhtikuun eduskuntavaaleissa sellaista menestystä, että saamme hänestä aktiivisen ja asioihin puuttuvan kansanedustajan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Timo Hanhilahti, eduskuntavaaliehdokas Timo Hanhilahti, Keskustan eduskuntavaaliehdokas Timo Hanhilahti, Sanna Marin, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, SDP:n toinen varapuheenjohtaja Sanna Marin, Matti Järvinen, Titta Mattila,

Stubb´n ministerivalinta taisi mennä "persiilleen"!

Tiistai 26.8.2014 - -Esko Erkkilä-

Olemme viime päivinä saaneet seurata, kun pääministeri Alexander Stubb´n sosiaali- terveysministeriksi valitsema Laura Räty on kompastellut melkein päivittäin.

 

Verkkouutiset kertoi 22.8.2014 Rädyn todenneen näin:

 

– Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa?

 

Rädyn tokaisu on kaukana todellisuudesta, sillä hän ei tokaisullaan sulkenut pois esimerkiksi eläkeläisiä!

 

Tuoreen ministerin pienituloisia väheksyvä lausunto loukkaa n. 500.000 suomalaista. Lausunto sopii kyllä kokoomusministerin päästämäksi, sillä se kuvastaa kokoomuslaisten syvimpiä tuntoja niitä suomalaisia kohtaan, jotka joutuvat elämään pienten tulojen varassa.

 

 

Ministeri Laura Rädylle ”tuli lisää lunta tupaan”, kun Yle kertoi eilen, että Räty on vuosina 2006 – 2009 hyödyntänyt monimutkaisia yhtiöjärjestelyjä, joilla hän sai muutettua lääkärintyöstään saamiaan tuloja verottomiksi osingoiksi.

 

Yle kertoo eilisessä uutisessaan Rädyn saamista hyödyistä sanatarkasti näin:

 

Hänen holdingyhtiönsä sai vuosina 2007–2011 kaikkiaan noin kaksikymmentä tuhatta euroa verovapaita osinkoja DocOne Oy:stä ja sen työtä jatkaneesta Terveyden tuottajat Oy:stä. Tästä summasta yli puolet olisi mennyt veroihin ja muihin pakollisiin maksuihin, mikäli Räty olisi nostanut sivutulonsa palkkana HUS:n virkalääkärin palkan päälle.

 

Huvitti eilen illan televisio-ohjelmaa katsoessani, kun Räty kertoi saaneensa järjestelyistä etua ”muutamia satoja euroja” – uskokoon ken tahtoo!

 

************

 

Rädyn epäselvyyksien kommentoinneissa on annettava erityistunnustus Lääkäriliitolle ja sen toiminnanjohtaja Heikki Pälvelle, joka eilen pontevasti kielsi Lääkäriliiton kannustaneen lääkäreitä siihen toimintaan, jota nykyinen kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty aikoinaan harrasti.

 

Suoraselkäistä toimintaa esitti eilen myös tamperelainen lääkärikansanedustaja Hanna Tainio (SDP), joka selkeästi totesi, että ei hyväksy lääkärien verokikkailua.

 

 

Oman piristyksensä ajankohtaiseen Räty-keskusteluun toi eilen Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

 

Marin totesi eilisen blogikirjoituksensa otsikossa näin:

 

”VEROKIKKAILU ON YHTEISKUNNAN SYÖPÄ”

*************

 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry polkaisi Rädyn möläytyksen jälkeen liikkeelle kampanjan, jossa JHL pyytää ihmisiä toimittamaan heille palkkakuitin tai todistuksen eläkkeestä, jos summa jää alle ministeri Rädyn linjaamista 2.100 eurosta per kuukausi tai 2.600 euroa per kuukausi. Palkkakuitteja tai todistuksia eläkkeistä voivat JHL:lle toimittaa kaikki eli myös ne, jotka eivät ole JHL:n jäseniä.

 

Kopion palkkakuitista tai eläkemaksusta voi lähettää osoitteella:

 

Julkisten- ja hyvinvointialojen liitto JHL ry

PL 101

00531 Helsinki

 

Kuoreen merkintä: ”Viesti ministerille”

Toivottelen JHL:n kampanjalle menestystä!

 

 

JHL aikoo luovuttaa palkka- ja eläkekuitit sosiaali- ja terveysministerille viikon 36 aikana – on mielenkiintoista nähdä, että kuka on kuittien luovuttamishetkellä Suomen sosiaali- ja terveysministeri!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Laura Räty, sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, JHL, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Heikki Pälve, Lääkäriliitto, Hanna Tainio, Sanna Marin,

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja yritti vaikuttaa "keittiön kautta"

Lauantai 8.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (SDP) kirjoitti Aamulehden mielipideosastolla kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, että Tampereen Särkänniemi Oy:n pitäisi alentaa lipunhintojaan.

 

Tampereen Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälä ojensi kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa omalla kirjoituksellaan seuraavana päivänä ja totesi, että omistajakeskustelut tulee käydä valtuuston päättämän hyvän hallintotapaohjeen mukaan toimielinten kesken.

 

Minulla on jonkinlainen tuntuma pelisäännöihin ja olen Miikka Seppälän kanssa samaa mieltä.

 

Samaa mieltä oleminen ei välttämättä tarkoita, että olisin eri mieltä kaupunginvaltuuston puheenjohtajan kanssa hänen esille ottamastaan asiasta, mutta tapa jolla hän sen teki, ei ole pelisääntöjen mukainen.

 

Miikka Seppälä toteaa, että Tampereen kaupunginvaltuusto – siis se toimielin, jota Sanna Marin nyt puheenjohtaa – on asettanut yhtiölle ykköstavoitteeksi maksaa kaupungille osinkoa.

 

********

 

Yhtiöittämiseen ja erityisesti kunnallisten toimintojen yhtiöittämiseen liittyy se piirre, että yhtiöittämisen jälkeen kunnallisilla luottamushenkilöillä ei ole mahdollisuutta kontrolloida yhtiön toimintaa.

 

Osakeyhtiöiden hallituksiin valitut joutuvat tekemään päätöksiä, jotka ovat yhtiön kannalta parhaita – heidän ei tarvitse ja heidän ei kai saakaan ottaa kuuleviin korviinsa katsomosta huudeltuja, ehkä perusteltujakin näkökohtia.

 

Surullisen kuuluisa Tavase Oy on tästä malliesimerkki.

 

Yhtiö tekee suurta hallaa lukemattomilla lohkoilla, mutta sen hallituksen jäsenet istuvat tuppisuina. Heillä on siihen oikeus ja niin heidän pitää toimiakin.

 

Yhtiöissä omistaja päättää ja Tavasen tapauksessa se merkitsee, että Tampereen kaupungin pitää viheltää peli poikki.

 

 

**********

 

 

Palaan Tampereen Särkänniemi Oy:n asiaan ja totean, että Tampereen kaupunginvaltuuston sille asettama ykköstavoite on oikein ja sen toteuttamista eivät saa vaarantaa katsomosta tapahtuvat huutelut.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Särkänniemi, Särkänniemeen..., Sanna Marin, Miikka Seppälä, yhtiöittäminen kunnallisten palvelujen yhtiöittäminen Tavase Oy, Tavase,

Valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasillat ovat valtakoalition yksipuolinen äänitorvi

Torstai 9.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereella on käytössä useita erilaisia keinoja asukasdemokratian laajentamiseksi.

 

Eräs parhaista keinoista olivat kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin yhteiset asukasillat. Näin oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivaisen (vihreät) ja pormestari Timo P. Niemisen (kokoomus) valtakaudella.

 

Viime syksyn kunnallisvaalien tulos romutti hyvän menettelyn, sillä nyt valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasilloiksi kutsutuista tilaisuuksista on muodostunut valtakoalition kilpalaulantatilaisuus.

 

Irene Roivaisen ja Timo P. Niemisen aikana valtaapitänyt ns. XL-ryhmä huolehti tunnontarkasti, että jokaisessa asukasillassa saivat puheenvuoroja myös silloisen valtakoalition ulkopuoliset SDP, Vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja SKP. Kaikki kaupunginvaltuustossa edustettuina olleet puolueet olivat yleisön edessä vastaamassa kysymyksiin yhdessä XL-ryhmän edustajien kanssa.

 

Nyt kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP ovat romuttaneet tämänkin kaupunkilaisten kuntademokratiamahdollisuuden, sillä valtakoalition ulkopuolelle jääneiden perussuomalaisten, keskustan, kristillisten, sitoutumattomien ja SKP:n edustajat päästetään hädin tuskin saliin. Ei puhettakaan, että heillä olisi nimetty paikka kaupunkilaisten edessä!

 

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin sekä apulaispormestareiden mielestä on kai riittävää, kun asukasillan ilmoituksissa mainitaan paikalla olevan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, pormestari Anna-Kaisa Ikonen, apulaispormestarit Pekka Salmi, Leena Kostiainen, Olli-Poika Parviainen ja Mikko Aaltonen…

 

”…sekä muita kaupunginvaltuutettuja.”  


Vahvennus on tämän jutun kirjoittajan.


***********


asukasiltaoikea


Valtakoalitiolta on ehkä jäänyt huomaamatta asukasillan mainoksissa se, että otsikossa todetaan näin:


Pormestarin ja kaupunginvaltuuston


ASUKASILTA


*********


Onko "kaupunginvaltuusto" todellinen kaupunginvaltuusto ilman perussuomalaisia, keskustalaisia, kristillisdemokraatteja, sitoutumattomia ja SKP:n kaupunginvaltuutettuja?


*********

 

Miksi kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP pelkäävät perussuomalaisia, keskustalaisia, kristillisdemokraatteja, sitoutumattomia ja SKP:tä?

 

Olen laittanut mieluusti merkille, että SKP:n kaupunginvaltuutettu Jari Heinosen tästä asiasta jo vuonna 2011 jättämä valtuustoaloite tulee Tampereen kaupunginvaltuuston käsittelyyn 13.5.2013.

 

On mielenkiintoista kuulla, että kuka valtakoalition edustaja ilkeää puolustella kansalaisdemokratiaa polkevaa menettelyä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasilta, asukasilta, kuntalaisdemokratia, Sanna Marin, pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Pekka Salmi, Leena Kostiainen, Olli-Poika Parviainen, Mikko Aaltonen, Timo P. Nieminen, Irene Roivainen,

Pormestarin ja valtuuston puheenjohtajan asukasilta oli ladattu odotuksia täyteen, mutta toteutus ontui

Lauantai 6.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marinin ja pormestari Anna-Kaisa Ikosen ensimmäinen asukasilta järjestettiin Takahuhdin koululla torstaina huhtikuun 4. päivänä 2013 klo 17.00…19.00.

 

Yleisöä oli paikalla auditorio täynnä.

 

Olin mukana tilaisuudessa.

 

asukasilta1

 

Asukasillan aluksi apulaispormestari Mikko Aaltonen kertoi lyhyesti vastuualueensa eli toimintakykyä ja terveyttä edistävien palvelujen sekä ikäihmisten palvelujen ajankohtaisista asioista.

 

 

asukasilta2

 

Puhetta asukasillassa johti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (SDP).

Marinin kokemattomuus teki tepposet ja asukasillan aikana tuli monta kertaa ikävä kaupunginvaltuuston edellisen puheenjohtajan Irene Roivaisen (vihreät) tapaa johtaa puhetta asukasilloissa jämäkästi.

Marin antoi asukkaiden jaaritella aivan liian pitkään ja muutenkin hänen otteissaan ei ollut kaivattua ”särmää”.

Nuoruus ja kokemattomuus ovat kuitenkin sellaisia ominaisuuksia, että ne paranevat iän ja kokemuksen karttuessa, joten nyt on jaksettava odottaa!

 

 

asukasilta3

 

Pormestariviisikko oli kokonaisuudessaan paikalla.

 

Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen (vasemmalla) selvisi ensimmäisestä apulaispormestaritentistään kunnialla, vaikka joutuikin moneen kertaan toteamaan, että ei tunne asiaa.

 

Aaltosen vierellä istunut vihreiden apulaispormestari Olli-Poika Parviainen pärjäsi lähes yhtä hyvin kuin Aaltonen. Parviainen käytti asukasillan aikana onnistuneesti tietokonettaan ja kaivoi tilaisuuden edetessä sieltä tietoja, joita ei heti osannut vastata - nykyaikaisen tietotekniikan hyväksikäyttöä parhaimmillaan!

 

Pormestariviisikon keskellä istunut kokoomuksen Leena Kostiainen pystyi tutulla vakuuttavalla esiintymisellään osoittamaan, että hän tuntee oman vastuualueensa asiat.

 

Toisena oikealta istunut pormestari, kokoomuslainen Anna-Kaisa Ikonen oli selkeä alisuorittaja. Puheenjohtaja Sanna Marin joutui pariinkin kertaan keskeyttämään pormestarin puheenvuoron, kun siitä ei meinannut tulla lainkaan loppua. Nyt pormestarilta tarvittaisiin Timo P.:n "niemismäistä"  selkeyttä, jämäkkyyttä ja uskottavuutta.

 

SDP:n apulaispormestari Pekka Salmi on lyhytpuheinen ja selkeäsanainen poliitikko - pohjimmiltaan pidän hänen suoraviivaisesta tyylistää.


Asiapuolella Salmelle sattui tilaisuuden lopulla moka, kun hän peräänkuulutti edellisen valtuustokauden päättäjiä Teiskon vesiongelmien ratkaisuista. On selvää, että vallassaolevat aina kantavat vastuun ja sitä tosiasiaa ei pysty kiertämään.


************

 

Valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasillat ovat jo aikaisemmin olleet asukkaita kiinnostavia tilaisuuksia. Niissä on aina ennen olleet pormestarin ja apulaispormestareiden lisäksi täysillä mukana kaikki kaupunginvaltuustossa edustettuina olevat puolueet.

 

Nyt tähän menettelyyn on näköjään tullut muutos. Näin siitä huolimatta, vaikka…

 

asukastilaisuus4

 

 

…tilaisuuden ennakkomainonnassa kerrottiin mukana olevan ”joukko kaupunginvaltuutettuja”.

 

Muiden puolueiden kaupunginvaltuutettuja toki oli muutama paikalla, mutta heille ei entiseen tapaan ollut paikkoja yleisön edessä ja heitä ei myöskään puheenjohtajan toimesta esitelty. Päinvastoin, sillä Sanna Marin totesi ainakin kerran yleisön joukossa olleille kaupunginvaltuutetuille, että nyt ei anneta puheenvuoroja valtuutetuille.

 

Valtakoalition ulkopuolella olevien kaupunginvaltuutettujen syrjiminen on uutta tamperelaista kulttuuria ja siitä toivoisi mahdollisimman pian päästävän pois.

 

Uutta syrjivää menettelytapaa ei poista se tekoselitys, että kyseessä on kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukastilaisuus.

 

Tilaisuudessa tuli esille useita parannusta kaipaavia kohtia Tampereen kaupungin toiminnassa. En tässä yhteydessä kuitenkaan käsittele kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasiltaa tämän enempää - ehkä joskus toiste!

 

Toivon, että seuraavaan asukasiltaan varataan pöydän takaa tuolit myös perussuomalaisille, keskustalaisille, kristillisdemokraateille, Tampereen sitoutumattomille sekä SKP:lle.

 

Ilmaisin mielipiteeni myös siinä palautelapussa, jonka asukkaiden toivottiin tilaisuudessa täyttävän. Merkitsin lappuun myös nimeni, sillä en halua kriittisen palautteen antajana piileskellä nimettömyyden takana.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pormestarin ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan asukasilta, asukasilta, Sanna Marin, Anna-Kaisa Ikonen, Mikko Aaltonen, Leena Kostiainen, Olli-Poika Parviainen, Pekka Salmi, asukasdemokratia, avoimuus, Irene Roivainen, Timo P. Nieminen,

Tavasen tarina on päättymässä!

Tiistai 5.2.2013 - -Esko Erkkilä-

Aamulehden auditorioon Tampereen Siperiaan kokoontunut salintäysi yleisö kuuli viime keskiviikkona tammikuun 30. päivänä ilouutisen – Tavase-hanke pannaan jäihin!

 

Kyseessä oli Aamulehden järjestämä tilaisuus, jonka teemana oli;

 

Päättäjät vaihtuvat – muuttuuko mikään?

 

Kateederilla olivat

 

 

siperia1

 

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok)

 

 

siperia2

 

Lasten ja nuorten palvelujen apulaispormestari Leena Kostiainen (kok)

 

 

siperia3

  

Yhdyskuntapalveluiden apulaispormestari Pekka Salmi (sdp)

 

 

siperia4

 

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen sekä ikäihmisten palvelujen  apulaispormestari Mikko Aaltonen (vasemmistoliitto) (kuvassa Pekka Salmen vieressä oikealla).

 

 

siperia5


Osaamis- ja elinkeinopalvelujen sekä sivistys- ja elämänlaatupalvelujen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen (vihr) ja hänen vierellään Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sdp)

 

 

Yleisötilaisuuden ehdoton tähtihetki oli, kun apulaispormestari Pekka Salmi totesi, että Tavase Oy:n lupaprosessi viedään loppuun ja sitten hanke haudataan.

 

Salmi totesi, että hankkeeseen on palanut tamperelaisten veronmaksajien rahoja nyt 5 miljoonaa euroa.

 

Viisi miljoonaa euroa on totta, sillä koko hankkeeseen on nyt kulunut rahaa hieman yli 7 miljoonaa, mutta kun Tampereen omistusosuus Tavasesta on ”vain” 69,9 %, niin Tampere on maksanut täysin turhasta Salmen kertoman 5 M€!

 

Apulaispormestari Leena Kostiainen vahvisti yks´kantaan, että lupa haetaan ja sitten seis!

 

Koska Kostiainen ja Salmi ovat valtuustoryhmiensä puheenjohtajia he varmaan hoitavat, että Tavase pystytään lopettamaan.

 

Tavase-hanke on ehkä aikanaan tuntunut järkevältä, mutta mm. Näsijärven puhdistuminen, vedenkulutuksen väheneminen, ympäristöseikkojen huomiointi sekä ennen kaikkea taloudelliset seikat ovat saaneet aikaan sen, että hanke on tullut tarpeettomaksi. Myös se, että sadetusalueet sijoittuisivat Pälkäneen keskustan tuntumaan, ovat olleet vaikuttamassa, että hanke ei ole ollut enää vuosikausiin järkevä.

 

Tavasen lopettamisella on hyvät edellytykset parantaa Tampereen seudun kuntien yhteistoimintaa.

 

Tampereen suorittama lopetuspäätös poistaa ainakin osan siitä isoveli-asenteesta – suorastaan öykkäri-asenteesta – joka Tamperetta hallitsevilla eritoten virkahenkilöillä on ollut seutukunnan muita kuntia kohtaan.

 

Olen vuosikaudet ollut Tavasen tinkimätön vastustaja.

En ole vastustanut Tavasea vastustamisen vuoksi vaan sen vuoksi, että olen perehtynyt asioihin.

 

Tavase-prosessiin on liittynyt niin monia käsittämättömyyksiä, että niitä pitäisi pystyä hyödyntämään, jotta emme tulevissa naapurikuntia koskevissa hankkeissa sortuisi samoihin virheisiin.

 

Yritän joskus palata ainakin joihinkin Tavasen sivujuonteisiin.

 

Nyt on aika hetkeksi huoahtaa sekä todeta, että työ on saatu tehtyä ja Tavase on tulossa kuopatuksi!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Tavase-tekopohjavesihanke, Tavase kusettaa, Kangasalan harjut, Pälkäneen harjut, Anna-Kaisa Ikonen, Leena Kostiainen, Pekka Salmi, Mikko Aaltonen, Olli-Poika parviainen, Sanna Marin, Tavasen tarina päättyy,

« Uudemmat kirjoitukset